Buna! Numele meu e Liria si ma ocup de amenajarea noilor apartamente model de la Atria. Nu sunt arhitect de meserie, dar ma pasioneaza acest domeniu. Mi-am propus sa amenajaz apartamentele in doua stiluri complet diferite, inspirandu-ma din numele complexului Atria Urban Resort. Asadar, primul proiect este despre amenajarea unui apartament cu 3 camere pe care l-am pregatit sa reflecte arhitectura complexului, similara cu cea a hotelurilor din Spania sau din tarile calde. Elementele camerelor de hotel, elegante si cochete, cu o coloristica armonioasa si tonuri placute se regasesc in apartamentul denumit „Resort-Living”. Al doilea are o tema urbana, nu este gata, dar promit sa va tin la curent!
Am desenat si am pictat de mica, am lucrat in „The Fashion District” langa Times Square in NYC, unde am si invatat sa cos. Apoi, cand m-am stabilit in Romania, am construit doua case de la zero. Pe vremea cand aveam doi copii mici, m-am ocupat de home-staging ca hobby, adica am amenajat apartamente pentru prieteni care isi inchiriau proprietatile. Astfel am avut ocazia sa experimentez, sa gasesc solutii pentru a integra mobila existenta si a da un aer proaspat unui apartament cu aspect invechit, cautand accente noi, fara a cheltui sau a investi prea mult. Am schimbat usile mobilei de bucatarie pastrand structura originala. Am vopsit cativa pereti sau am aplicat tapet pentru a conferi mai multa personalitate spatiului. Sunt foarte comunicativa din fire si ma incanta peretii acoperiti cu vopsea speciala de „tabla scolara”, pe care se pot scrie cu creta mesaje, meniul zilei sau urari de zile frumoase. Inca din copilarie, parintii m-au dus prin talciocuri si consignatii, thrift shops si anticariate, unde strabateam metodic culoarele, iar mesele pliante sau cearsafurile incarcate cu bricabracuri deveneau pentru mine terenul unei vanatori de comori. Cu regret constat ca din partea veche a Bucurestiului, de pe strazile sale pietruite, Covaci, Selari, Gabroveni si Lipscani, a disparut o zona ce reprezenta un adevarat tezaur, o zona unde gaseai corpuri de iluminat din bronz, ii cusute de strabunici, masute de cafea din lemn de nuc sau farfurii din sticla, subtiri ca o pojghita, in care batranicile serveau dulceata de trandafiri. Acum descoperi asemenea comori pe OLX, dar esti lipsit de placerea de a te plimba si de a deschide usa cu clopotel si lemn lustruit de ani a acestor magazine.
De unde incepi cand vrei sa iti amenajezi apartamentul?
Eu iti spun cum obisnuiesc sa incep, iar tu decizi daca metoda ti se potriveste si tie.
Intai ma gandesc la bani! Da, poate este o abordare pragmatica si mai putin creativa, dar am crescut intr-o familie uniparentala si bugetul casei a fost, mai mereu, prima grija!
Dupa ce stabilesc bugetul alocat proiectului, ma simt libera sa visez! Asa am procedat si in amenajarea unui apartament cu 3 camere de la Atria Urban Resort, gasind insiratia in stilul camerelor de hotel din alte orase cu complexuri hoteliere de tip resort. Cu fatadele curate, cu o arhitectura eleganta, simpla si atragatoare.
Analizeaza bugetul de care dispui
Iti este de ajutor sa-ti alcatuiesti o lista cu economiile sau veniturile pe care te poti baza dupa ce scazi cheltuielile lunare. Poti intocmi un plan si in functie de suprafetele camerelor si de pretul alocat pe metru patrat, dar este o metoda mai abstracta si, in plus, fiecare camera impune decoratiuni specifice, mai multe sau mai putine, detalii care te pot face sa uiti scopul final si suma reala de care dispui. Banii se duc, ba chiar foarte usor. Daca ai luat un credit ipotecar, este nevoie de o gandire echilibrata sau cel putin realista, deoarece oricand pot aparea si alte cheltuieli, impuse de diferite necesitati si dorinte, ori chiar ocazii de a pleca in vacanta. De ce sa nu fii mai prevazator?
Cauta pe internet, salveaza imagini si linkuri de pe site-uri cu amenajari interioare
Pentru inceput, am efectuat cercetari amanuntite (seara, pe laptop, cu un pahar de vin alaturi) pe site-uri cu imagini, ca sa-mi dau seama ce stil mi-as dori, mi-am salvat favoritele intr-un fisier pe calculator sau am creat conturi, acolo unde exista posibilitatea, pe care sa le accesez ulterior. Sunt multe resurse la indemana noastra, internetul este neobosit in a oferi o multitudine de optiuni! In aceasta faza a cautarilor, nu are rost sa-ti stabilesti limite! Viseaza, indrazneste, nu te gandi la bugete, la cote si la dimensiuni, doar bucura-te si inspira-te. Nu-ti impune restrictii deocamdata, e un moment bun sa faci un „image-storming”, nu cantari alegerile pentru a hotari daca ti se potrivesc sau daca sunt prea curajoase. Nu acum, mai tarziu!
Alege cu grija culorile pentru a crea starea pe care o doresti
Culorile sunt un subiect vast si, desi nu este greu sa gasesti o paleta placuta, alegerea trebuie sa fie potrivita spatiului si starii pe care vrei s-o generezi. Nu vom intra in teoria culorilor, indicam doar cateva cai mai scurte spre atingerea scopului. Nu vorbim de tonuri, nuante, complementare sau adiacente din spectrul de culori. Profesionistii cunosc teoria, iar tu poti gasi explicatii pe internet, daca doresti sa aprofundezi tema. Iti recomandam sa profiti de tot ce exista si sa copiezi cu nerusinare, mai ales daca vrei sa realizezi amenajarea unui apartament cu 3 camere! Si copiii invata tot asa, copiind; sta in firea noastra ca, in procesul de invatare, sa ne raportam la ceea ce au facut altii.
Inspira-te din poza favorita sau din tablou preferat
Stiai ca pe internet poti crea o paleta de culori urcand poza favorita pe un site? Ei bine, da! Cauta „color palette generator” si gasesti site-uri care produc un paletar extras din respectiva imagine, care poate fi un tablou sau o fotografie. Alta varianta este sa cauti „color palette living room” sau „color palette bedroom”, de exemplu. Iti vor aparea modele de paletare, unele cu straifuri care indica pana si proportia recomandata pe care sa o integrezi in decorarea camerei.
Alegerea mobilierului si a produselor decorative in amenajarea unui apartament cu 3 camere
In baza cautarilor tale, din acel fisier cu visuri, ar trebui sa identifici produse similare cu cele dorite, dar care sa se incadreze in bugetul tau. Cu siguranta, deja cunosti magazine de mobila accesibile, lanturi mari romanesti sau straine, site-uri populare rezultate din cautari precum „canapea tapitata” sau „covor plusat”.
Pregateste un fisier in Excel, cu titluri precum: Camera de zi, Dormitor matrimonial, Dormitor copil, Loc de luat masa, Hol intrare, Baie, Bucatarie. Fisierul trebuie sa contina informatii de genul: produs, furnizor, link site, descriere, pret, dimensiuni, culoare, fotografie orientativa (thumbnail).
Pentru a nu te simti frustrat ca ai descoperit un produs care ti-a placut mult, dar nu mai stii unde l-ai vazut, fii organizat si aduna datele in acest fisier. Ai grija sa salvezi din cand in cand. In aceasta etapa, mi se intampla sa am chiar si 30 de ferestre deschise pe laptop.
Atentie! Este de preferat sa vezi produsele in realitate, daca se poate, sa simti materialul, textura, sa observi detaliile, finisajele, structura si constructia mobilierului. Produsele achizitionate online, uneori, nu corespund asteptarilor tale. Cauta sa elimini surprizele neplacute, invata sa fii precaut si sa faci alegerile cele mai bune fara a cheltui o avere.
Analizeaza planul casei, asigura-te ca produsele preferate incap, masoara tot!
Spatiul tau are constrangeri, e un lucru cert. Cotele camerelor sunt definite, nu se pot extinde. La Atria, camerele nu au stalpi in mijloc, nu exista nise sau spatii in unghi, iar asta ajuta. Fii atent la asemenea detalii care te pot incurca atunci cand vine vorba de mobila.
Vezi blogul nostru despre cum sa-ti masori corect o camera pentru amenajarea ei.
Dupa ce ai cotele si visurile tale se reflecta in informatiile stranse cu grija in fisiere, verifica alegerile facute, asigura-te ca piesele de mobilier incap si ca ai loc de manevrare si deplasare. Scaunele trebuie indepartate de masa pentru a te aseza, usile dulapurilor trebuie sa se deschida, ai prevazut locul necesar?
La sfarsit, cand le vei avea pe toate in casa, vei constata ca ai uitat cateva accesorii marunte – un cos de rufe, o masuta pentru lampa sau patutul animalului de companie. Aloca si un mic buget pentru cheltuieli neprevazute. Te vei bucura de el la final.
Cateva trucuri pe care sa le ai din vedere
Apartamentele si cota TVA, o economie
La Atria, de la bun inceput, am abordat decorarea apartamentelor model cu empatie si cu realism. Traim in Romania si veniturile sunt, in general, mai mici. Ca atare, ne-am propus sa folosim o suma de maximum 14% din valoarea apartamentelor cu tot cu electrocasnice (fara televizor si masina de spalat rufe). Ne-am gandit ca facilitatea fiscala de a plati numai 5% TVA in loc de 19% pentru apartamentele ce se inscriu in plafonul de 450 000 lei aduce o economie de 14%, cu care am putea sa decoram si sa mobilam confortabil, dar cu stil. Altfel spus, nu am vrut sa epatam, sa alegem produse scumpe pentru a impresiona, ci am vrut sa aratam ca, si in conditiile unui buget limitat, apartamentul tau poate sa arate grozav.
Poti citi despre primele noastre apartamente model amenajate de 2 arhitecti cunoscuti: Rustic – Chic si Scandinavian – Vesel
Dupa ce s-au vandut ambele apartamente model, a trebuit sa ne gandim la amenajarea unui apartament cu 3 camere care sa stea drept dovada si inspiratie. Ne-am propus sa pastram ideea de a ne incadra in acel 14%. Prin urmare, bugetul era clar si am trecut la treaba! In prima noastra campanie am apelat la designeri si, daca bugetul tau iti permite, fara doar si poate, lasa-i pe profesionisti sa te ajute! Anii lor de studii nu pot fi inlocuiti, au experienta, vad in spatiu si in culori. Dar, cand fiecare leu conteaza si nu ai posibilitatea sa recurgi la serviciile unui arhitect sau ale unui designer de interior, este bine sa urmezi cativa pasi prin care sa combini toate elementele si sa vezi procesul intr-un mod holistic, asa cum am procedat eu in amenajarea unui apartament cu 3 camere.
Proportii, nuante si consecventa paletarului
Respectarea unei palete de culori ar trebui sa fie o reteta destul de sigura. Trebuie sa tii cont de cantitatea culorilor si sa nu depasesti proportia in combinatiile propuse. Intram in prea multe apartamente unde se exagereaza cu o singura culoare, in nuante diferite, iar aspectul general devine obositor. Ochiul are tendinta de a depista diferentele si efectul poate fi agasant. Este mai prudent sa utilizezi culorile neutre in mod preponderent (se recomanda o culoare predominanta pe doua treimi din suprafata), iar pe cele puternice, doar ca accente. Va fi greu (mai ales cand dispui de un buget redus) sa gasesti obiecte in aceeasi nuanta. Pentru a nu te trezi cu 30 de tonuri de mov intr-o incapere si a evita stridentele, obiectele in nuante diferite – o perna, un ghiveci, un covor – se asaza izolat sau inconjurate de culori mai neutre.
Culoarea si lumina afecteaza spatiul
Schema coloristica trebuie testata si in lumina naturala, si in lumina artificiala, pentru a observa daca se potriveste in conditiile din incapere. Culoarea peretelui se va reflecta si pe obiectele invecinate, un perete albastru sau rosu se va vedea in oglinda sau pe materialul textil al canapelei.
In general, culorile inchise micsoreaza camera, pe cand cele deschise o maresc.
Tapetul ca element de design
Daca folosesti un tapet cu dungi verticale, acesta va da senzatia ca tavanul este mai inalt. Nu uita un lucru foarte important: in cazul unui tapet rezonabil la pret, cumpara neaparat role din acelasi lot de fabricatie. Uneori, intre loturi, chiar la acelasi produs, exista mici diferente de culoare, imperceptibile in magazin, dar pe care, asa cum am mentionat, ochiul le va percepe cand sunt aplicate si, credeti-ma, va trebui sa dati jos tapetul si sa reluati intregul proces, cu tot ce implica acesta: manopera, adezivi etc. Cu alte cuvinte, costul se va dubla.
Daca te intereseaza subiectul, descopera alte detalii in blogul dedicat – amenajarea cesei cu tapet.
O camera linistita cere un tapet mai simplu, pentru a nu deveni obositoare, sau culori reci care, in general, calmeaza, precum albastru si verde. Culorile calde, daca sunt saturate, pot sa induca o stare de agitatie sau sa stimuleze energia. Gandeste-te la starea pe care vrei sa o ai in respectiva incapere!
Eu personal prefer tapetul care imita materialul textil, este placut si da o impresie de caldura si de eleganta. In acest apartament model am ales trei tipuri de tapet in trei culori diferite, un purpuriu care imita taftaua, un albastru similar cu un tricotaj fin si o nuanta naturala care imita canepa. Profitand de faptul ca dormitoarele mari permit folosirea atat a culorilor deschise, cat si a celor inchise, am optat pentru ambele variante. In consecinta, apartamentul are un dormitor pastelat, luminos, cu un colt amenajat cu balansoar si patut pentru un nou-nascut, si un dormitor matrimonial, mai seducator, cu detalii asiatice si culori inchise, discrete, dar captivante. Combinatia de purpuriu si verde-padure, cu accente aramii si negre, incita si ademeneste.
Elementele corespund viziunii tale
Fa-ti un mic inventar. Au trecut cateva luni de cand visezi, de cand aduni imagini? Acum stii ce culori iti doresti in casa, ai eliminat o parte din ele, ai filtrat si ai selectat o paleta generala. Eu iti recomand sa nu te lacomesti. Da, bineinteles, poti avea diferite culori in locuinta, dar trecerea dintr-o camera in alta nu ar trebui sa te socheze cand deschizi usa. Este necesara o armonie; chiar daca accente difera, incearca sa le asortezi pe cat posibil. Daca te-ai hotarat ca vrei pete de culoare, pune paletele una langa alta, in caz ca par prea multe, mai redu din ele sau alege numitori comuni care armonizeaza decorul.
Acum incepe procesul de cautari efective, cand bugetul dicteaza cat de aproape vei ajunge de visurile tale.
MOODBOARD
Deschide un Powerpoint sau o alta aplicatie in care poti insera imagini. Un moodboard este, de fapt, o plansa in care aduni alegerile tale intr-o lista scurta. Este o metoda de a vedea daca se armonizeaza atunci cand le alaturi. Ele ar trebui sa-ti inspire o anumita stare. De aici, si cuvantul moodboard din engleza, insemnand „plansa de stare”. Intr-un colt asaza paleta de culori dorita si planul apartamentului. Apoi, creeaza cate o pagina pentru fiecare camera. Repeta pasii, dar, de data asta, concentreaza-te asupra unei camere. Pe prima plansa vor fi toate, iar pe urmatoarele, numai obiectele dintr-o camera. In plus, aici vei analiza cotele camerei si dimensiunile produselor.
Din fisierul Excel extrage fotografiile din link-urile cu obiectele alese, cele pe care le-ai gasit aici local in magazine, si plaseaza-le pe pagina dedicata. Eu mai fac o pagina cu variantele B, planul de rezerva, in cazul in care magazinul nu mai are in stoc produsele din lista scurta.
La final, dupa ce ti-ai ajustat fisierele si plansele, verifica daca te incadrezi in buget. Apoi inlocuieste, adauga sau taie. Si abia dupa aceea poti trece la cumparaturi.
Corpurile de iluminat au un rol important de design, nu le neglija!
Lipite sau atarnate de tavan, cu lumina calda sau rece, rustice sau moderne, corpurile de iluminat exista intr-o gama larga de modele. Alegerile sunt nelimitate si pot fi costisitoare. Cauta, cauta, cauta. Poti gasi obiecte minunate. Uneori pretul lor difera extrem de mult de la un site la altul, desi, ca design, sunt aproape similare. Aici tenacitatea iti va fi rasplatita prin economii, iar perseverenta se va transforma in victorie. In timpul amenajarii, un furnizor a ramas cu un singur corp de iluminat din modelul ales de mine, iar eu aveam nevoie de doua. Erau chiar cele care trebuiau montate in living, dar si in bucatarie. Fiind o bucatarie deschisa, intr-un spatiu unde urma sa montam mai multe plafoniere, voiam acelasi model. Ghinion. Am reinceput cautarile. In living, aveam o plafoniera incantatoare, o stea aurie cu becuri pe brate. Trebuia sa gasesc ceva frumos si original, dar care sa se armonizeze cu ea si sa o puna in valoare, intrucat ambele corpuri de iluminat apartineau aceluiasi context, putand fi cuprinse intr-o privire de ansamblu.
Am descoperit niste cercuri gen halou care m-au vrajit de cum le-am vazut. Exact ce-mi trebuia, s-au potrivit perfect! In plus, sunt disponibile in trei culori, aramiu, alb si negru! Abia astept sa am ocazia de a le folosi din nou! Intra in turul virtual sa le vezi impreuna. In concluzie, orice obstacol poate fi depasit si orice dificultate poate duce si la succes!
Nu uita de dulapuri si de aparatele electrocasnice, de textile, draperii, covoare si cuverturi, perne si perdele. Apoi, plantele si ghivecele. Nu le neglija, ele contribuie la crearea unei atmosfere tihnite. Unele sunt chiar rezistente, potrivite pentru cei cu mai putin talent la gradinarit, si se apleaca intr-un mod elocvent ca sa te anunte ca nu le-ai udat de mult!
Bucataria
Am lasat-o ultima. Daca este deschisa, incearca sa o incadrezi in decorul si in paleta stabilita. Foloseste-te de accente alegand o feronerie de alta culoare, joaca-te cu elemente care surprind pentru a continua personalizarea spatiului. Un tablou sau perne extravagante, prosoapele sau jaluzelele, pana si corpul de iluminat poate sa schimbe impresia pe care ti-o da aceasta incapere.
Bucataria presupune un cost destul de ridicat care, oricat de mic ar fi apartamentul, va avea o pondere similara. Asadar, fa-ti bine calculele pentru bucatarie. Pana si Legea locuintei prevede ca toate casele sa aiba o incapere pentru pregatirea hranei. Tine cont de ea. Daca este inchisa si mai ingusta, incearca sa montezi o oglinda pe perete din dreptul mesei, pentru a mari spatiul. In felul acesta, chiar daca te asezi la masa singur, nu vei simti niciodata ca-ti lipseste compania sau, daca sunteti mai multi, puteti sta de vorba fara sa va intoarceti, prin intermediul reflexiei din oglinda.
Poti citi un alt articol in care am scris despre amenajarea bucatariei.
Iti doresc spor si un rezultat WOW!
Descopera un alt apartament alintat cu numele Hamptons-Living intr-un tur virtual aici sau iti poti programa vizita completand formularul de mai jos.
Sursa foto: www.atriaresort.ro; pexels.com