Amenajarea dormitorului: idei si stiluri de mobilier

Autor:    Actualizat: 14.04.22

Camera în care te relaxezi la sfârșitul fiecărei zile trebuie să fie una dintre cele mai bine puse la punct în ceea ce privește gradul de confort. Atunci când amprenta stilului tău se îmbină agreabil cu soluțiile cele mai ergonomice, dormitorul tău este cu adevărat primitor, iar somnul îți priește. Pentru ca rezultatul final să te mulțumească pe deplin, trebui să ții cont de câteva idei simple.

  • De ce reguli trebuie să ții cont
  • Ce tipuri de dormitor poți amenaja
  • Stiluri în care poți să decorezi
  • Cum să alegi mobilierul
  • Cum să alegi accesoriile
  • Care sunt cele mai potrivite culori
  • Cum amenajezi camera copiilor
  • Ce greșeli ai putea să faci

 

Amenajare dormitor

De ce reguli trebuie să ții cont

În dormitor, cuvântul de ordine trebuie să fie ergonomie”. Nefiind o cameră destinată vizitelor, aceasta nu trebuie să răspundă unor criterii estetice formale, ci îți permite să amenajezi exact așa cum îți este mai comod, pentru un somn lung și pentru o odihnă cât mai profundă. Tocmai de aceea, elementul față de care se va subordona întregul design al dormitorului este patul, iar alegerea acestuia trebuie făcută în funcție de dimensiunile camerei. Un pat mare și comod îți poate limita circulația prin cameră, în timpul zilei.

Probabil că ai experimentat deja senzațiile neplăcute pe care o cameră extrem de încărcată ți le dă atunci când ajungi obosit acasă și ai remarcat calmul care te întâmpină în dormitorul ordonat și minimalist amenajat. O încăpere cât mai aerisită te va ajuta să îți golești mintea mai ușor de griji, înainte de culcare. Decorațiunile excesive și piesele de mobilier prea voluminoase vor încărca în mod inutil peisajul. Soarele este cea mai indicată sursă de lumină, iar becurile cu lumină caldă îți vor face serile mai plăcute.

Dormitor cu lumină caldă

Ce tipuri de dormitor poți amenaja

Așa cum fiecare apartament are personalitatea lui, nu există două dormitoare care să arate identic. În funcție de spațiul disponibil în locuința pe care ți-ai ales-o, vei avea posibilitatea de a-ți pune ideile în practică, în funcție de configurația casei.

Dormitorul mic

Pentru un dormitor de mici dimensiuni, culorile deschise ale pereților sunt cel mai simplu truc. Deși albul este alegerea cea mai intuitivă, bleumarinul sau tonurile calde de bej sunt variante care merită încercate. Poți alege o canapea extensibilă sau un pat realizat pe comandă, prevăzut cu spații de depozitare pentru plapumă și pentru lenjeriile de pat. Un dressing într-o nuanță apropiată de cea a pereților sau cu oglinzi va da senzația de mai mult spațiu. O altă variantă utilizată destul de des este cea a unei canapele extensibile în combinație cu un birou, astfel ca dormitorul să fie și locul unde muncești atunci când lucrezi de acasă, dar și spațiul unde îți poți găzdui oaspeții.   

Dormitorul matrimonial

La fel ca la orice capitol al vieții în doi, și în privința aspectului dormitorului matrimonial va trebui să fie evidentă armonia dintre preferințele partenerilor. Noptierele dispuse simetric, de o parte și de alta a unui pat generos, alături de un dressing amplu, sunt definitorii pentru acest tip de dormitor. Culorile calde sunt de preferat în locul celor neutre, iar pe pereți vor fi foarte potrivite tablourile sau fotografiile înrămate din colecția cuplului.

Dormitorul de la mansardă

Un dormitor într-un spațiu mansardat este slăbiciunea celor cu fire boemă, acest tip de dormitor este prin excelență unul romantic. Amenajat special pentru serile cu ploi mărunte, el trebuie să aibă un decor minimalist. Principalele elemente de decor sunt patul foarte scund, cât mai apropiat de podea, comoda spațioasă și ferestrele cu deschidere înspre partea de sus. Pentru un plus de originalitate, poți adăuga un bean bag comod, ideal în momentele de relaxare din timpul zilei.

Dormitorul lung și îngust

La fel ca dormitorul mic, dar dreptunghiular, cel îngust va arăta excelent în culori cât mai deschise. O combinație deosebit de reușită este cea dintre pereții bej și tavanul alb, iar lipsa spațiului pentru dressing poate fi transformată într-un avantaj. Fie plasezi un dulap în capătul unei camere, transformând spațiul în unul pătrat, deci, mai extins vizual, fie optezi pentru o nișă de perete, cu polițe, mascată de o perdea viu colorată. Corpurile suspendate vor completa nevoia ta de spații de depozitare.

Amenajare dormitor lung și îngust

Stiluri în care poți să decorezi

Folosești dormitorul doar pentru odihnă pasivă sau vrei să creezi o poveste în această cameră? Dacă vrei să îți pui amprenta asupra acestei încăperi, nu ezita să folosești acele elemente care vorbesc despre stilul tău de viață.

Romantic

Potrivit mai ales în cazul apartamentelor cu finisaje de calitate, stilul romantic trebuie abordat cu multă grijă, pentru a nu degenera în kitsch. Abajururile cu lumină caldă și difuză sau chiar suporturile pentru lumânări parfumate vor crea de fiecare dată o atmosferă plină de mister, iar pereții vopsiți în nuanțe blânde de vișiniu, portocaliu sau bej vor completa o imagine cât se poate de reconfortantă. Lenjeriile viu colorate, pernele decorative și mobilierul desenat din linii cât mai curbate desăvârșesc ideea de dormitor romantic.

Elegant

Dacă vrei să oferi dormitorului un aspect luxuriant și impunător, pornește de la un șemineu, amplasat pe peretele din fața patului. Pereții albi sau gri, cu nuanțe argintii sau aurii, se vor potrivi de minune cu draperiile groase, sidefate, în culori reci, precum și cu un covor gros lucrat manual din materiale naturale sau în culori nobile de grena, bleumarine, verde smarald. Așează pe noptierele masive câte o veioză din ceramică, prevăzută cu abajur voluminos. O oglindă mare înrămată, plasată chiar deasupra șemineului, te va ajuta să-ți duci opera la capăt.

Modern

Dormitorul modern este un adevărat omagiu adus minimalismului. Patul foarte scund, din lemn natur, trebuie să fie plin cu perne decorative cu modele geometrice, asortate cu o perdea vaporoasă, care lasă lumina să intre din plin. Mobilierul cu spații de depozitare deschise și dressingul cu uși de sticlă amplifică ideea de spațiu, iar măsuța pliabilă amplasată pe perete poate îndeplini rolul de birou pentru serile în care ești nevoit să-ți iei pentru acasă o parte din treaba de la job.

Clasic

Primitor, cu mobila deseori masiva din esențe precum stejarul sau cireșul, și gândit în primul rând cu gândul la confort, dormitorul clasic necesită un spațiu amplu și resurse pe măsură. Mobilierul din lemn masiv, alcătuit din dulap, comodă, noptiere, birou și scaune cu design sculptat, este însoțit de patul solid și înalt, cu tăblie amplă. Covorul adânc, din lână, așezat pe un parchet din lemn natural, te va întâmpina de fiecare dată cu o atingere plină de răsfăț.

Feng shui

Practicanții filosofiei Feng Shui spun că acesta nu este doar un stil, iar regulile lor de amenajare a dormitorului sunt foarte clare. Astfel, patul trebuie să fie așezat cât mai departe de ușă și în niciun caz astfel încât să stai cu picioarele către ieșirea din cameră. Cele două noptiere sunt vitale în cazul amenajării Feng Shui, în cadrul căreia li se atribuie puterea de a atrage armonia în cuplu. Plantele decorative sunt și ele un must have în dormitorul amenajat după regulile Feng Shui.

Cum să alegi mobilierul

Așa cum am stabilit deja, patul este personajul principal al dormitorului, iar dimensiunile sale dictează toată amenajarea. Acesta nu trebuie să sacrifice confortul de dragul frumuseții, dar nici să ocupe exagerat de mult spațiu doar de dragul comodității. Dulapul sau dressingul, noptierele, comodele sau biroul trebuie alese astfel încât să corespundă unui stil unitar, cu o paletă complementară de culori.

Cum să alegi accesoriile

Mobila este foarte importantă, dar cireașa de pe tort, în cazul amenajării casei, este dată de accesoriile pe care le alegi. Perdelele cu texturi vaporoase și semitransparente sunt perfecte pentru cei care iubesc lumina naturală și vor să se folosească de ea cât mai mult timp pe perioada unei zile. Covorul trebuie ales într-o culoare cât mai apropiată de cea a mobilierului sau, dimpotrivă, complementară. Pentru un accent de nonconformism, alege lenjeriile de pat viu colorate, dar nu cu texturi stridente.

Care sunt cele mai potrivite culori

Pentru dormitoarele mici, cele mai indicate sunt culorile deschise, dar poți alege să vopsești trei pereți în alb și un al patrulea într-un ton cât mai intens. Dacă vrei ca dormitorul să-ți confere senzația de calm și să îți alunge stresul de peste zi, mergi la sigur cu tonuri variate de bej și de maroniu deschis. Nuanțele de galben îți sugerează seninătate și liniște, albastrul este odihnitor, iar verdele palid te îmbie la somn profund.

Cum amenajezi camera copiilor

Cameră - dormitor copii

Apropo de culorile în care vopsești pereții dormitorului, dacă acesta le aparține celor mici, nuanțele îndrăznețe sunt de la sine înțelese. Violetul, rozul, portocaliul, bleumarinul și verdele aprins sunt opțiunile cele mai realiste dacă vrei să-i stimulezi celui mic entuziasmul, creativitatea și spiritul liber. Toți copiii se dau în vânt după un pat dublu, etajat, care să poată îngloba un mic birou, ideal pentru momentele în care cei mici vor desena, sau spații de depozitare variate, în care prichindeii să-și păstreze rechizitele și hăinuțele.

Mobilierul trebuie asortat cu pereții, iar culorile dulapului, ale noptierei și ale patului trebuie să fie și ele cât mai pastelate. Covorul și perdelele celor mici vor fi cu adevărat pe placul lor dacă vor avea ca laitmotiv personaje din povești sau din desenele animate. Toate acestea, alături de o locuință amplasată într-un decor cât mai prietenos, vor contribui din plin la o copilărie armonioasă, de care cel mic să-și aducă aminte cu multă nostalgie.

Ce greșeli ai putea să faci

Un dormitor poate fi decorat cu ușurință într-o manieră cât mai eclectică, dar la fel de facil este să exagerezi cu varietatea de stiluri, fără să îți dai seama. Mobila supradimensionată sau, dimpotrivă, cu un aspect prea firav va zădărnici efortul tău de a pune la punct un dormitor cu adevărat frumos. De asemenea, culoarea pereților nu trebuie aleasă decât după ai hotărât nuanța dulapului, a noptierelor și a celorlalte piese de mobilier.

Dormitorul este, poate, cea mai importantă cameră din casa ta. De atenția pe care o asiguri acestui loc depinde starea ta de bine. Cu ajutorul sfaturilor potrivite, vei reuși să îmbini optim confortul și bunul-gust.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii