Buna! Iata ca ne intalnim din nou aici, la Atria! Nu va ascund ca imi face mare placere sa va povestesc despre amenajarea unui nou apartament model cu 2 camere: Urban Living.
Am optat pentru un stil citadin si cool, potrivit unui oras viu si animat, o veritabila capitala europeana. Dar, ca fosta rockerita, mi-am permis sa introduc si elemente mai brute, textile si culori imprumutate dintr-o tinerete petrecuta ascultandu-i pe Mick Jagger, pe Jimi Hendrix, pe Janis Joplin, intr-o alta metropola agitata, cu bune si cu rele. Cunoscand New York-ul, am adus in amenajarea unui apartament cu 2 camere atmosfera caracteristica unui oras extrem de eclectic, cu foste fabrici si zone mixte convertite in cladiri rezidentiale, cu lofturile din Chelsea, Tribeca si Canal Street sau cu The Meatpacking District, o zona industriala cunoscuta candva pentru abatoarele sale, acum devenita trendy. In prezent, aceasta parte a New York-ului este plina de galerii de arta si de magazine de lux.
The Big Apple este plin de contradictii, are un freamat aparte, e cuprins de o agitatie necontenita, te indeamna permanent sa te misti si sa socializezi, dar, in acelasi timp, iti permite sa ramai anonim, sa te ascunzi, sa te pierzi, sa descoperi mereu ceva si sa traiesti altfel, daca asta iti doresti.
Un astfel de sentiment de apartenenta urbana este greu de descris, dar ma bucur sa-l vad reflectat in amenajarea unui apartament cu 2 camere ce reda atmosfera unei metropolei aflate la o departare de 7 600 km, dincolo de Oceanul Atlantic. Locul unde te nasti, copilaresti si cresti te influenteaza, te formeaza, iar eu sunt fericita sa va arat aceasta latura a mea, prin intermediul unei amenajari! Sa te integrezi ca romanca, desi esti americanca presupune eforturi uneori. Exista glume sau amintiri pe care nu am cu cine sa le impartasesc; prietenii, colegii sau familia de aici nu au cum sa simta aceeasi emotie fiindca ne lipsesc experientele comune. Dar prin design poti transmite multe, folosind texturi, imagini, combinatii, care impreuna redau o anumita stare.
Zilele acestea, si New York-ul are strazile mai goale, imi spune mama, corporatistii lucreaza de acasa, ca multi dintre noi. De aceea am prevazut spatii pentru birouri in ambele camere, unde viitorii proprietari se pot izola ca sa participe in conditii optime la sedintele on-line, devenite acum o realitate cotidiana. Camerele masoara minimum 15 mp ori chiar 25 mp, prin urmare, ofera un mare avantaj: libertate in privinta amenajarii. Este preferabil sa nu lucrati in dormitor, iar aici spatiul permite acest lucru.
Apartamentul are o suprafata utila de aproape 60 mp, cu doua camere spatioase, luminoase, datorita ferestrelor mari. Este bine impartit, avand o bucatarie inchisa (desi eu personal prefer bucatariile deschise) si un hol de intrare unde se poate aranja un spatiu de depozitare.
Apreciez in mod deosebit, mai ales in aceasta perioada, dimensiunile camerelor; atat camera de zi, cat si dormitorul sunt suficient de mari pentru a rezerva, in fiecare dintre ele, o zona care sa serveasca drept birou. Multe persoane lucreaza de acasa, iar o suprafata generoasa le permite membrilor familiei sa-si desfasoare activitatile profesionale in liniste, sa se concentreze si sa vorbeasca fara a se incomoda reciproc.
Asadar, sa ne intoarcem putin in timp. Ma aflu in corpul 1 din faza 1, cu o vedere mixta, ferestre insorite, intr-un apartament predat la cheie, cu finisaje de buna calitate, in culori neutre, usor de asortat. Dar e un spatiu complet gol. Ecoul care se loveste de pereti si de geamuri ne atrage atentia ca lipseste totul si ne este greu sa ne inchipuim acest spatiu transformat in ceva remarcabil. Peretii sunt albi, parchetul are culoarea stejarului intr-o nuanta deschisa, cu mici nuturi la imbinare si ma confrunt cu o singura intrebare: ce atmosfera vreau sa creez aici? Complexul este situat in sectorul 1, dar undeva spre iesirea din sector, viitorul Mall Colosseum se afla la doar 700 m, poti ajunge acasa cu Uber si poti comanda o pizza sau o shaorma la nevoie, in caz ca nu preferi mancarea chinezeasca. Esti in oras. Dar si intr-un resort (sort of). Gradina interioara, cu copaci si arbusti de diverse soiuri, are o piscina ingradita, pentru siguranta, dar si dealuri artificiale, pentru un joc topografic care distrage de la redundanta vizuala, pentru intimitate…
Cine va locui aici, in acest apartament cu 2 camere?
Ca sa decid ce stil voi alege in amenajarea unui apartament cu 2 camere, imi este de ajutor sa ma gandesc la cei care se vor bucura de acest spatiu. Pentru foarte multi, Atria reprezinta proiectul cu cel mai bun raport calitate-pret din zona si, prin urmare, atrage multi tineri, aflati la prima lor achizitie, unii dintre ei apeland la programul Noua Casa. In cazul de fata, am gasit imediat raspunsul la intrebare. Amenajarea apartamentului cu 2 camere va fi gandita pentru ei, cei care sunt atenti la buget, la spatiu, la accesul catre oras, catre birourile dinaintea pandemiei, asa-numitii corporatisti, vizitatori ai capitalelor lumii, abonati la Netflix, fani Friends si Gossip Girl si nu numai. Stiam ca acest stil ii poate cuceri pe tinerii crescuti sub influentele esteticii occidentale, cei pentru care semnalele NYPD si patratelele negre pe fond galben ale taxiurilor din New York reprezinta imagini familiare. Cei care au vazut si razvazut, in filmele americane, apartamente si lofturi din Greenwich Village, cu lifturi industriale intarite cu gratii si manivele uriase ce scartaie la inchidere. Pare greu de crezut, dar scarile metalice de incendiu, aparute mai nou si in Bucuresti, deseori inestetice, ma fac sa zambesc cu nostalgie.
Etapele amenajarii interioare unui apartament
In articolul anterior despre amenajarea unui apartament cu 3 camere, am descris toti pasii pe care ii parcurg atunci cand ma apuc de o amenajare si pe care ti-i recomand si tie:
– Stabileste bugetul;
– Cauta site-uri de specialitate si salveaza linkurile si pozele;
– Alege o paleta de culori, inspira-te dintr-un tablou sau din alte imagini, copiaza ceea ce-ti place;
– Gaseste la magazinele locale mobilierul care se apropie de cel identificat in imaginile preferate si care se incadreaza in bugetul tau;
– Tine cont de planul apartamentului, verifica specificatiile mobilei si asigura-te ca piesele alese incap in spatiul disponibil.
Sfaturi utile in amenajarea interioara pentru un maxim de confort
Nu voi relua ceva despre care am mai vorbit in postarile anterioare. Voi adauga doar ca exista trei elemente esentiale, in cazul carora as evita sa fac prea multe economii.
- O canapea buna este o investitie in confortul tau. Este si piesa de mobilier cel mai des folosita, ziua si noaptea, de tine, de musafiri si posibil de un prieten „mai blanos“ cat timp esti plecat de acasa.
- Salteaua este si ea extrem de importanta. Calitatea somnului si nivelul de sustinere a corpului oferit de structura saltelei nu sunt deloc de neglijat. Se impune sa studiezi bine oferta, apoi sa alegi cu grija.
- Electrocasnicele merita, de asemenea, toata atentia ta. Nu vrei sa le schimbi des, asa ca e mai bine sa investesti timp in procesul de selectie, sa citesti recenzii, sa compari clasa energetica etc. La Atria, sistemul de incalzire prin pardoseala aduce economii, dar masinile de spalat vase si rufe pot genera o crestere a consumului, daca nu alegi intelept.
Revenind la atmosfera creata de amanajarea unui apartament cu 2 camere in stiul urban, pentru mine tratamentul mural, alegerea caramizii „distressed“ cu pete de vopsea alba a fost definitorie. Deseori autenticitatea cere sa pastrezi anumite amintiri. In acest scop, la Atria am folosit bucati de beton provenite din demolari, aranjate la fata locului in gabioane, custi din sarma amplasate perimetral, cu rol decorativ in peisagistica ansamblului. Pastrarea amintirilor in amenajari confera un parfum unic spatiului. In cazul unui apartament dintr-un complex nou-nout, nu prea ai la ce sa apelezi in interior, ca atare, am inserat detalii legate de oras, ca sa dau senzatia apartenentei. Asa am ales tema Urban Living, legatura „resortului“ cu orasul. M-am gandit la un cuplu in miscare si la activitatile sale din Bucuresti.
Piese de mobilier in stil urban
Fiecare element, fiecare piesa influenteaza camera.
Am ales piese de mobiler in stil industrial, iar masa de dining am selectat-o din gama mobilerului de exterior. E o masa usor de extins la nevoie, pentru a imparti un meniu chinezesc si o bere cu prietenii. Exista cateva piese metalice, negre in camera de zi si rosii in baie. Ele se potrivesc fara a fi din acelasi set; personal nu-mi place mobilierul prea asortat, nu agreez monotonia, micile surprize si descoperiri aduc o vibratie in plus si confera energie. Canapeaua este achizitionata de la un producator roman si marturisesc ca am fost extrem de impresionata de raportul calitate-pret oferit de acesta. In cazul unui apartament cu doua camere, este important sa alegi o canapea extensibila, pentru musafirii veniti din alt oras sau pentru o viitoare mama-soacra! Verdele crud, dar stins se potriveste sau, mai bine zis, este complementar cu rosul carmin al placajului montat pe perete. Pentru a condimenta putin, am adaugat si perne argintii. Covoarele seamana cu cele rustice, numai ca acestea sunt tesute si cu piele, inspirate tot din arsenalul rock: geci de piele, garderoba motociclistilor etc. Evident, un craniu cu trandafir nu putea lipsi din fotografie! Aceasta grafica aminteste de tatuaje sau de copertile albumelor rock. Combinatiile se impletesc armonios si aprofundeaza povestea urbana.
Am incercat sa segmentez spatiul, sa separ zona de luat masa de cea unde se afla televizorul si, bineinteles, de zona biroului. Aceasta se afla dincolo de o biblioteca asezata perpendicular pe perete. Posterele cu buze rosu-aprins ori cu graffiti sau capul de mort de deasupra canapelei socheaza intr-o oarecare masura, dar, fiind plasate pe pereti de caramida si apartinand unei tematici vizuale de street art, contrastul este mai mic si sunt mai usor de inglobat in decor.
In dormitor am folosit materiale variate pentru decorarea patului, perne de blana, perne din denim, ca un mesaj de bun venit acasa. Am accentuat contrastul dintre stilistica bruta, cu pereti nefinisati si patul primitor si moale, cu perne infoiate si cu un baldachin realizat din cateva sine negre montate pe tavan. Ansamblul iti bucura privirea de cum intri. Plafoniera cu flori sau flacari rosii, depinde de interpretare, se ajusteaza, se mareste sau se micsoreaza, aruncand umbre si conferind personalitate camerei.
Desi nu recomandam instalarea unui birou in dormitor, un spatiu menit prin definitie odihnei, in perioada actuala facem si concesii. Din fericire, acest dormitor depaseste 15 mp, iar baldachinul poate deveni un paravan, o granita psihologica intre spatiul intim si cel de lucru.
Caramida face legatura intre camere, fiind un element pe care il regasim in mai multe incaperi. Un avantaj al acestui material este ca ofera o izolatie termica/fonica suplimentara. Apartamentele de la Atria au zidaria executata din caramida si apoi tencuita mecanic, iar in cazul in care iti displace ecoul din apartament, suprafata rugoasa joaca un rol deloc neglijabil in atenuarea sunetului. Iar daca vrei sa asculti Pink Floyd sau The Doors, poti sa o faci in voie, fara a-i deranja pe vecini.
Pentru bucataria inchisa am ales simplitatea, dar am folosit accesorii de efect, tot in stil industrial, de exemplu, manerele metalice, negre. Am combinat fete de mobilier albe pentru ca incaperea sa ramana luminoasa si pentru a da impresia unui spatiu mai mare, iar lemnul utilizat pentru blaturi, ca accent, are culoarea pardoselii din restul apartamentului. Exista suficient loc pentru a manca, a bea o cafea sau a pregati un sandvici, fara a acapara spatiul. Corpul de iluminat pe lant aduce o pata de culoare, sper ca viitorul proprietarul sa-si amenajeze o mica gradina suspendata, poate chiar cu ierburi aromatice! Pentru pardoseala am achizitionat un covor din fibre naturale, in culori pamantii, naturale. Bucatariile au nevoie de textile, intrucat contin materiale reci: PAL, inox, gresie, faianta, sticla. Mereu simt nevoia sa introduc si elemente calde pentru a echilibra atmosfera septica si a conecta aceasta camera cu restul apartamentului. Revin la ideea de continuitate, de tranzitii line si de ambianta armonioasa pretutindeni in apartament.
In baie, la fel, regasim elemente din fiecare incapere, un covor din materiale naturale, o comoda metalica, un desen, care fac trimitere la alte zone ale casei, fiecare constituind o parte a unui intreg bine echilibrat si integrand aceasta camera in ansamblul povestii.
Daca ai timp, iti recomand sa citesti si postarea despre strategia pe care o aplic la amenajari, despre trucuri si artificii, dar din postarea de fata retine doua idei: creeaza un interior unitar si armonios si inspira-te din elemente care spun o poveste apropiata de sufletul si de trairile tale, pentru a te bucura de confort intr-un spatiu familiar numit acasa.
Vino sa afli mai multe despre amenajarea unui apartament cu 2 camere in stilul urban. Te invitam sa o descoperi la Atria in Faza 1 in apartamentul cu 2 camere, modelul 2A2.
Plimba-te prin turul virtual al apartamentului cu 2 camere Urban-Living si programeaza-ti vizita completand formularul de mai jos. Abia asteptam sa te cunoastem si sa ne spui parerea ta despre apartamentul „Urban-Living”.
Tur Virtual 2 camere Urban-Living: https://www.atriaresort.ro/tur-virtual-apartament-2-camere-urban-living/
Tur Virtual 3 camere Hamptons: https://www.atriaresort.ro/tur-virtual-3-camere-design-hamptons/
Sursa foto: www.atriaresort.ro