- În ce stiluri îți poți amenaja livingul
- Stiluri de mobilier care s-ar potrivi în livingul tău
- Cum să alegi mobila din living
- Cum să îți amenajezi un spațiu de birou în living
Bucuria pe care o vei simți imediat după semnarea actelor pentru un apartament nou sau a unui studio este urmată, la foarte scurtă vreme, de dileme cu privire la amenajare. Alegerea mobilierului potrivit sau a decorațiunilor interioare care să ne pună în valoare stilul personal ține de mulți factori. Dacă numitorul comun al tuturor proiectelor de amenajare a livingului este încadrarea în bugetul alocat, variabilele apărute pe parcurs țin de gusturile personale sau de preferințele fiecărui membru al familiei.
Livingul are misiunea de a conferi sau de a amplifica senzatia de spațiu, în funcție de dimensiunile generale ale imobilului. Pereții vopsiți în nuanțe deschise, înlocuirea bibliotecii cu rafturi suspendate și așezarea inteligentă a celorlalte piese de mobilier sunt foarte importante pentru un living mic.
La polul opus, un living de dimensiuni generoase poate fi mobilat și decorat în voie, poate chiar accesorizat cu unele elemente extravagante, precum șemineul, candelabrul sau chiar un ceas de perete supradimensionat. Indiferent de stilul și de soluțiile alese, iluminatul corect va întregi senzația de confort în serile târzii pe care le petreci în living.
În ce stiluri îți poți amenaja livingul
Ai o mulțime de opțiuni pentru amenajarea livingului, în funcție de personalitatea ta și de banii pe care ești dispus să-i cheltui în acest scop, dar sugestiile de mai jos ți-ar putea fi foarte utile.
Modern
Acest tip de living este caracterizat de minimalism, iar folosirea mobilierului și a decorațiunilor cu multe unghiuri îl face ușor de deosebit față de celelalte stiluri. Negru și albul reprezintă alegeri naturale pentru livingul modern, dar ele trebuie completate de accente de roșu, verde electrizant sau chiar mov. Corpurile suspendate, cu texturi mate și lucioase, precum și decorațiunile care folosesc materiale textile, au rolul de a completa decorul, fără să-l încarce vizual. Într-un living modern, inoxul, sticla și policarbonatul sunt materiale frecvent întâlnite, mai ales în cazul obiectelor decorative.
Clasic
În mod tradițional, livingul este considerat cea mai reprezentativă încăpere a casei, iar în ceea ce privește finisajele, trebuie să iasă în evidență din toate punctele de vedere. Puține rețete sunt mai sigure decât cea a livingului clasic. Lista de elemente obligatorii include nuanțe cât mai deschise de bej și gri, dar albul este cel mai recomandat. Podeaua din parchet natural sau din scânduri lăcuite completează perfect designul, iar tavanul decorat cu stucaturi aduce chiar un aer aristocrat. Canapeaua centrală și biblioteca din lemn masiv sunt obligatorii. Deși clasic, acest living are, de fapt, un caracter atemporal, iar un aspect cu influențe contemporane poate fi obținut cu ajutorul perdelelor în nuanțe puternice de albastru sau de turcoaz.
Retro
Variațiune a livingului clasic, acest mod de a decora camera de zi duce atenția pentru detalii la un nivel superior. Astfel, își fac apariția în peisaj antichitățile. Le putem folosi doar ca obiecte de decor, cum este cazul vazelor, ceasurilor sau lampadarelor, sau le putem integra într-un ansamblu nostalgic. O mașină de scris restaurată cu grijă sau un gramofon funcțional, cu plăcile de ebonită aferente, reprezintă un efort financiar aparte, dar cu maximum de efect. Pereții tapetați cu motive florale, în nuanțe pastelate, sunt tipici acestui stil, iar prezența șemineului clasic este obligatorie. Mobilierul ideal pentru livingul clasic este cel vechi, cu patină istorică.
Rustic
Livingul în acest stil te va face să te simți în armonie cu natura, ca și cum, de cum ai intrat pe ușa casei, ai pășit într-o cabană de la munte. Pentru a avea parte de acest efect, este nevoie să completezi albul imaculat al pereților cu porțiuni ample, placate cu piatră, precum și cu placaj din lemn. Dacă ai posibilitatea de a înnobila tavanul cu grinzi groase, din lemn masiv, vei puncta decisiv la capitolul originalitate. Cât privește decorațiunile, poți alege vase tradiționale, textile cusute manual sau aranjamente florale combinate cu piatră și lemn.
Feng shui
Căutarea armoniei interioare nu ar avea niciun rezultat fără stabilirea echilibrului în spațiul în care locuim. În tradiția chineză, energiile din living sunt responsabile pentru confortul pe care îl simțim în întreaga casă, iar amenajarea corespunzătoare a acestuia poate contribui la succesul financiar și în carieră. Pentru a nu îndepărta energia Qi, mobila trebuie să aibă formă de pătrat sau de dreptunghi și să stea pe picioare, nu lipită de sol. Canapeaua trebuie așezată cu spatele lângă un perete solid, iar oglinda de perete nu trebuie să fie formată din bucăți, ca să ne reflecte corpul în întregime. Culorile potrivite pentru pereți sunt alb, bej, portocaliu, roșu sau verde.
Eclectic
Inspirat de efervescența stilistică a secolului al XIX-lea, acest tip de living îți va solicita din plin simțul estetic, dar cu rezultate pe măsura efortului. Nuanțele palide de albastru, gri și bej ale pereților trebuie contrabalansate de tâmplăria vopsită în tonuri puternice de maroniu, galben sau chiar roz. Mobilierul înșală privirea, cu aparența lui clasică. Canapeaua, scaunele și masuța de cafea trebuie să imite aspectul mobilierului de altădată, dar să aibă o formă stilizată și minimalistă. Pereții livingului eclectic sunt încărcați cu elemente tapițate, cu tablouri sau cu ceasuri de dimensiuni exagerate, iar lustra cu ventilator completează perfect compoziția.
Stiluri de mobilier care s-ar potrivi în livingul tău
Dacă ai hotărât că livingul tău trebuie să fie special, mobilierul este o piesă esențială dintr-un puzzle care îți va aduce multă satisfacție, dar numai dacă îl vei completa cu elementele cele mai potrivite cu personalitatea ta.
- Clasic: mobilierul clasic este inspirat de epoca victoriană, dar are și influențe din perioada Renașterii. Piesele voluminoase, din lemn masiv, surprind prin suprafețele curbate și prin mânerele metalice care par sculptate. Comoda cu vitrină sau măsuța de cafea de tip clepsidră sunt elemente reprezentative pentru stilul clasic, alături de setul format din canapea și fotolii, cu tapițerie cu motive florale.
- Modern: dacă fantezia ta este să tragi într-o dimineață draperiile și să ți se dezvăluie în fața ochilor o panoramă perfectă a renumitului Central Park din New York, cu siguranță stilul care ți se potrivește cel mai bine este cel modern. Pentru un living ca în Manhattan, ai nevoie de pereți albi și de vitrine sau bufete vopsite la fel, care să înglobeze multă sticlă, un material ce amplifică lumina naturală. Măsuța de cafea sau masa de dining din metal și sticlă reprezintă elemente care se vor combina optim cu scaunele și taburetele cu picioare cât mai subțiri.
- Scandinav: simplu și natural, acest stil își face timid intrarea în livingurile românilor, în ciuda tradiției sale destul de îndelungate. Piesele de mobilier în stil scandinav sunt desenate astfel încât să servească mai întâi funcția, abia apoi forma. Astfel, înfloriturile, texturile încărcate sau liniile extravagante sunt total scoase de pe listă. Bibliotecile minimaliste cu panouri din lemn natur șlefuit, corpurile suspendate fără uși sau cabinetele sprijinite pe picioare și cu mânere verticale sunt obiecte de mobilier tipice acestui stil. Măsuța de cafea din plastic, sprijinită pe un cadru metalic, se completează perfect cu comoda TV cu spații de depozitare la vedere.
- Minimalist: lemnul, sticla și fibrele naturale sunt materialele de bază pentru acest stil de mobilier. Cu ferestre mari, neobturate de draperii, livingul minimalist este ușor de recunoscut și datorită dulapurilor încastrate în perete, precum și a canapelelor cu spătar foarte scurt, alături de care stă o masă de cafea, din sticlă, sprijinită pe picioare lungi. Rafturile în consolă înlocuiesc corpurile clasice de bibliotecă.
Cum să alegi mobila din living
Prima decizie privind amenajarea livingului tău va fi legată strict de destinația acestuia. Va trebui să hotărăști dacă vei folosi încăperea pentru a primi invitați, pentru a petrece zilele de weekend în confort deplin sau pentru a lucra de acasă. A doua întrebare la care vei răspunde va fi legată de spațiul disponibil, iar câtă vreme soluțiile sunt aproape infinite, poți să dai și mai multă utilitate unui apartament cu living generos, în care să iei masa alături de cei dragi.
Optează pentru piese de mobilier care să-ți ofere ergonomie și ușurință în utilizare, dar și pentru decorațiuni inspirate, care să pună în valoare întregul ansamblu. Deși simplitatea este cea mai bună alegere, nu vei greși dacă vei folosi cât mai multe accesorii, care să îți personalizeze casa.
Cum să îți amenajezi un spațiu de birou în living
Dacă îți dorești ca livingul să devină un spațiu de lucru adecvat nevoilor tale, iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta.
Cum organizezi spațiul
Un stil unitar te va ajuta să faci ușor trecerea de la spațiul de birou la cel destinat relaxării. Dacă livingul tău este suficient de spațios, poți folosi un paravan din materiale naturale, din sticlă mată sau chiar unul asimetric, care să se prelungească din perete, pentru a-ți delimita discret biroul de restul încăperii. Un birou clasic, de lemn, va crea o atmosferă clasică de mediu de lucru, dar unul multifuncțional, din materiale moderne și cu locașuri compacte, îți va maximiza spațiul din living. Nu în ultimul rând, o canapea comodă sau câteva scaune trainice, pentru colaboratorii care te pot vizita oricând, îți vor completa biroul din living.
Cum alegi corpurile de iluminat
Acesta este unul dintre capitolele cărora va trebui să le acorzi o importanță aparte, dacă îți dorești un living confortabil. Plasarea biroului lângă fereastră îți va pune la dispoziție toată lumina naturală de care ai nevoie, dar la lăsarea serii vei avea nevoie de o lampă de birou cât mai versatilă, cu braț lung și cu lumină caldă.
Sursa de lumină trebuie plasată în spatele tău, astfel încât să nu intervină direct asupra zonei de lucru de pe birou. Storurile cu opacitate mică te vor proteja de lumina foarte puternică, dar vor menține lumina naturală în living, iar draperiile îți vor asigura discreția, odată cu înserarea. Pe de altă parte, veiozele și lampadarele cu intensitate scăzută alungă stresul, au efect relaxant și induc somnolența.
Livingul perfect există, în măsura în care ești gata să îți pui la contribuție toată imaginația. Cu sugestiile de mai sus și cu o bună cunoaștere a gusturilor celor din familia ta, vei reuși să creezi un spațiu aparte, în care fiecare dintre voi să își regăsească armonia.
Sursa foto: Shutterstock