Autor: Atria Resort Publicat: 23.10.22
Toamna în grădinile complexului rezidențial Atria este o feerie având peste #400Arbori plantați, iar culorile frunzelor inspiraționale! Deși coroanele copacilor sunt încă în formare, decizia de a investi în spațiile verzi este, și va fi mereu, premiantă. Toamna este și sezonul în care mulți dintre noi ne pregătim de sosirea iernii și a sărbătorilor, este un moment bun pentru a ne da un ‘refresh’ la atmosfera din casă! Zugrăvirea unei camere sau zugăvirea apartamentului poate schimba și starea ta. Iar în zilele actuale, când vopseaua lavabilă este atât de ușor de achiziționat și de aplicat, acest proiect poate fi implementat înainte ca temperaturile să scadă și ca vremea mohorâtă să te influențeze!
Zugrăvirea apartamentului este o preocupare destul de des întâlnită, mai ales la tinerii care se mută în primul lor apartament fie garsonieră sau studio sau când cineva dorește să facă economii și exprimentează, alegând să-și zugrăvească singuri și să folosească banii rămași pentru o canapea nouă sau meditațiile copilului. Este și un mod de a transforma un proiect DIY (do it yourself) într-o activitate care te poate relaxa, iar dacă reușești să-ți convingi prietenii sau rudele să petreceți timp împreună, într-un mod activ și practic. În alte țări se practică ”painting parties”, iar dupa muncă vine și răsplata: o pizza și o bere sau un picnic printre gălețile de vopsea!
Apetitul pentru zugrăvirea locuinței, în întregime sau pe camere, apare încă din primăvară, dar crește în lunile călduroase de vară, când începe perioada concediilor, și uneori continuă și toamna, când apare nevoia de schimbare și de aerisire pentru pregătirea casei pentru sărbători.
Dar, odată decizia luată, te trezești în magazinul de bricolaj, în fața unei imense oferte de vopseluri și culori din care nu știi ce să alegi. Să fie alb, să fie lila, să fie marsala, gri sau o nuanță de verde?
La o primă vedere am fi tentați să spunem că alegerea culorilor cu care ne zugrăvim camerele depinde de gusturile fiecăruia. Afirmație parțial adevărată, am spune noi, considerând că la fel de importante în alegerea culorilor sunt obiectele și textilele pe care le ai în casă. Și, deloc de neglijat, este și starea psihică pe care vrei să ți-o inducă încăperea, spațiul și culorile de pe pereți, zi de zi. Adevărul este, deși în fiecare an apare culoarea anului, nu uita că va trebui să locuiești cu acel lila sau marsala câțiva ani buni, așadar este bine să iei în considerare câteva elemente; ideea este să-ți vopsești pereții, nu să ajungi să te urci pe ei :)!
Gândurile și comportamentul uman sunt influențate de culorile din jurul nostru. Este extrem de important să luăm în calcul efectele emoționale și reacția noastră la alegerile pe care le facem cu privire la culori. Saturația culorilor, adică puritatea acestora (cât de roșu este acel roșu?, sau cât de intens este acel galben?), va juca rolul unui energizant, pe când tonalitatea (un verde crud, deschis sau mai neutru) poate avea un efect de calmare a stării noastre.
Dar, așa cum menționam mai sus, oamenii sunt diferiți și fiecare rezonează cu diferite culori și îi influențează în moduri diferite. Unii preferă culorile neutre, în nuanțe care îi calmează cum ar fi cele alese pentru apartamentul model Hamptons Living, în timp ce alții, din contră, se simt pozitivi și optimiști cu culori vii și puternice pe pereți, cum au fost folosite în apartamentul de două camere numit Românesc Industrial.
În cele mai recente apartamente model amenajate la Atria, Glamour in Gold și Sober Elegance, puteți vedea că și printre culori calde, există diferențe în funcție de nuanțele folosite și în tratarea formelor colorate.
În lockdownul generat de pandemie, mulți și-au petrecut o mare parte din timp în natură, în parcurile din fața casei sau în grădinile proprii, refăcând legătura cu natura și îndrăgostindu-se din nou de verde și de culorile naturale.
Aceste nuanțe au fost aduse și în case, pereții fiind zugrăviți în culori luminoase, naturale, în nuanțe care completează plantele și care creează un sentiment de bunăstare în casă.
Culorile calde (roșu, galben, portocaliu, cu toate variantele lor) vor crea o senzație pe măsură, încălzind încăperea, pe când cele reci (albastru, verde, gri) vor face exact opusul, dar pot fi o variantă perfectă în camere care beneficiază de multă lumină naturală și sunt încălzite de razele soarelui.
Culorile calde au efect de stimulare, folosiți-le în camerele de socializare – sufragerie, living, bucătărie, locurile în care se adună toată familia și prietenii. Noi am ales ca studioul Pop Art să fie vopsit cu un galben viu în living, fiind locul unde ne imaginăm o gașcă de prieteni care se uită la un meci împreună. Roșu, portocaliu, galben și toate nuanțele lor ne aduc aminte de culorile focului, de pasiune, de căldură, de aceea vor stimula și încuraja socializarea, comportamentele calde și vor invita la discuții.
Culorile reci, pe de altă parte, sunt liniștitoare, de aceea cel mai potrivit ar fi să fie folosite în camere private, cum ar fi biroul, camera bebelușului sau baia. Albastrul cu toate nuanțele sale, unele tonuri de maron, griuri-le și albul murdar dau senzația de răcoare spațiului și au capacitatea de a calma emoțiile, de a stimula o concentrare intensă.
Prin urmare, culorile reci sunt cele mai potrivite în camerele în care calmul și concentrarea sunt importante.Dar cum rămâne cu dormitorul? Care este cea mai potrivită culoare pentru această cameră? Deși am fi tentați să considerăm că dormitorul ar trebui să fie un veritabil ”cartier roșu”, având în vedere că roșul este culoarea pasiunii, majoritatea oamenilor nu vor prea multă emoție în camera în care dorm și în care vor să se trezească odihniți a doua zi. De aceea, și aici culorile reci sunt cea mai bună alegere, pentru că promovează un somn calm și odihnitor.
Dezbaterea privind tavanul și pereții aceleiași încăperi este extrem de complexă și subiectivă, însă și aici vă putem oferi câteva ponturi. Se spune că pereții și tavanul vopsite în aceeași culoare dau senzația că respectiva cameră este mai mare. Ideea pe care se bazează această ipoteză este aceea că tranziția fără întrerupere de la pereți la tavan îți va atrage privirea în sus, dând iluzia de mai mult spațiu. Și chiar așa este.
Argumente pro:
Argumente contra:
Și totuși, în ce culori ne zugrăvim apartamentul?
Albul este de departe cea mai întâlnită culoare în casele românilor, atât pe tavan, cât și pe pereți, mai ales în apartamentele mici și înghesuite de la bloc. Pentru că este o culoare neutră, luminoasă, care creează senzația de spațiu și care se potrivește cu toate tipurile de mobilier și de textile. Culoarea albă este ușor de folosit și de corectat dacă apar imperfecțiuni.
Desigur, când vine vorba despre alte culori folosite la zugrăvirea apartamentului, rămâne la latitudinea fiecăruia să decidă ce alege, în funcție de preferințele personale. Cu mențiunea că sunt câteva elemente generale de care trebuie să țină cont:
Poze: www.atriaresort.ro