Amenajarea în stil Românesc-Industrial
Un apartament nou este precum o pânză albă, care așteaptă scrierea unei povești. Este curat, nu are trecut, totul se va petrece în viitor și va fi însemnat prin viața care va însufleți acel spațiu cu trăiri, încercări și bucurii. Un început de drum. Primul fir cu care se va țese materialul vieții. Cam așa se naște amenajarea în stil Românesc-Industrial: când intru într-un apartament desemnat pentru a fi amenajat ca apartament model, meditez asupra spațiului, mă conectez la senzația de gol, ascult ecoul ca un răspuns la orice sunet într-o liniște deplină. Contemplez cine va locui în acea locuință și mă întreb cum simți că un apartament este acel apartament – cel dorit, cel care te atrage -, când este atât de gol? Mă gândesc la viitorii proprietari: vor fi tineri? Vor lucra de acasă? Vor avea orhidee la fereastră? Ce fel de muzică vor asculta și ce-și vor dori de la viață? Și, mai ales, sunt mândri de faptul că sunt români?
Amenajarea unui apartament de 2 camere in stil Romanesc-Industrial in Faza 2: Motivele folclorice de pe ia românească și ștergarele bunicilor, reinterpretate într-un apartament de secol XXI
De Liria Themo, marketing manager Atria Urban Resort
Stilul care impletește artizanalul cu industrialul
Eu mi-am petrecut jumătate din viață la New York și jumătate în București. Am studiat în Statele Unite, m-am căsătorit și am născut doi copii în România. Mă consider jumătate româncă și jumătate americancă. Această dualitate mă face să mă simt când straină, când nativă și mă ajută să văd din mai multe perspective. Și da, chiar să apreciez viața traită în București în comparăție cu New York-ul, de la trafic și distanțele de parcurs, la siguranța pe străzi și curățenia, și mai ales la arta populară.
Capodoperele făcute cu acul de mâini iscusite pe iile țăranilor, străchinile de lut unice, oricât de asemănătoare ar fi modelele, lingurile de lemn sculptate de mână cu modele tradiționale, măștile cusute, care îmbină tradiția cu superstiția și care alungă duhurile malefice, cu așa tradiții, cum să nu te lași vrăjit? Din păcate, după părerea mea, arta populară românească este subapreciată pe meleagurile noastre și este ironic cum, uneori, străinii prețuiesc mai mult artizanatul românesc. Oare avându-l, nu-l mai prețuim la adevărata lui valoare? De aceea m-am și delectat cu tema propusă: Amenajarea în stil Românesc-Industrial! (Click către turul virtual)
Când am ales apartamentul de două camere din Faza a 2-a, modelul 2D1.B12, pentru a fi decorat ca apartament model, am știut că-l voi decora integrând elemente românești, dar voiam să fie în același timp contemporan. Cu ceva timp în urmă, descoperisem un website care creează colante cu motive tradiționale sau cu personaje din povești mioritice. Eram nerăbdătoare să apelez la ”caiverzipepereti”, iar odată cu apariția acestui apartament model, sosise momentul!
Apartamentul, chiar dacă este la primul etaj, este extrem de luminos datorită geamurilor care se întind din podea până în tavan, din perete în perete. La Atria, apartamentele beneficiază de lumina naturală din belșug, datorită distanțelor mari dintre clădirile care au un regim mic de înălțime. Dacă ai vizitat alte cartiere rezidențiale noi, probabil că ai remarcat că multe clădiri se construiesc foarte aproape una de alta, iar rezultatul este lipsa luminii. La Atria Urban Resort, decizia de a reduce din coeficientii aprobați din PUZ și de a construi mai puțin, pentru a oferi mai mult, adaugă valoare proprietăților și ridică standardul de viață al rezidenților. Distanțele dintre clădiri sunt de minimum 30 m, ajungând până la 100 m.
Ansamblul Atria se dezvoltă pe 9 hectare, în 4 faze de construcție. Două sunt construite deja: prima faza este locuită, iar a doua, vândută în proporție de peste 70%, va fi finalizată în iarna anului 2021. Chiar dacă designul fiecărei faze este tratat cu individualitate estetică, totuși fațadele sunt uniforme și privirea traversează cu fluiditate peste lungimile lor. Iar omagiul adus spațiului liber prin proiectul de peisagistică și prin plantarea de arbori care în timp vor crea o atmosfera aparte provine din această viziune de ”resort urban”, primul din România.
Suprafața utilă a acestui apartament model este de 53,5 mp, la care se adaugă o logie de 4,5 mp utili. Are bucătărie deschisă și o baie la fel de mare cât este logia, echipată cu cadă.
Eu, personal, prefer bucătăriile deschise. Evident, afinitatea mea pentru acest mod de compartimentare este o alegere personală, dar o justific prin faptul că sunt o fire foarte sociabilă și nu doresc să fiu exclusă din activitățile și energia celorlalți, vreau să petrec cu ei, în pofida operațiunilor casnice. La Atria Urban Resort, s-a luat în calcul diversitatea cerințelor și există ambele modele de bucătării, închise și deschise.
Esteticul românesc din arta folclorică, într-o interpretare contemporană, un accent industrial
Varietatea se regăsește și în temele amenajărilor interioare de la Atria pentru apartamentele model. De data această, m-am gândit să pun în valoare esteticul românesc provenit din arta folclorică, cu o interpretare contemporană, un accent industrial. De când așteptam amenajarea în stil Românesc-Industrial!
În 1995, când am sosit în România, un prieten de familie al părinților mei m-a dus în zona veche din București, pe străduțele pietruite, pe Gabroveni, pe Covaci, Sepcari și Șelari, unde am descoperit consignațiile de altădată. Acest cartier ascundea adevărate comori! Rafturi pline de ștergare, ii stivuite, ilice și fote cusute de mâna, povești transcrise cu ac și ață. Raiul pe pământ: pânzele țesute la război, ceramica de Horezu, motivele populare, cocoșii, strugurii, spicul de grâu, până la cele cosmice, stelele, soarele și luna. Ador târgurile de la Muzeul Satului sau din curtea Muzeului Național al Țăranului Român, unde poți admira maramele și cojoacele aduse din toată țară, mâncând cornulețe cu magiun făcute de casă. Poți intra în vorbă cu cei care vânează aceste comori, ca apoi să facă drumul din Maramureș sau Sibiu pentru a le vinde în București. Este o lume aparte și sunt atrasă de ea organic, ca și cum strămoșii strigă ”Veniți să vă mândriți!”
De cum intri în apartament, ești întâmpinat de motive românești. Colantul alb, semne grafice familiare, montat pe un șpalet vopsit negru pentru contrast, o combinație des întâlnită pe iile din zona Făgărașului sau din Sibiu, pornește de la primul pas făcut cu privirea coborâtă, ca apoi, să urce pe perete. Ridicând ochii pentru a urmări traseul ce decorează corpurile superioare ale bucătăriei, sari peste detaliile inestetice ale spațiului de gătit și uiți de vasele murdare care așteaptă în mașina de spălat. Prin acest artificiu, spațiul de intrare este legat de spațiul camerei de zi. Romburi, linii și cruci te conduc peste mobilierul bucătăriei până în living. Chenarul românesc te îndeamnă către locul unde petreci ziua în lumina orbitoare care inundă încăperea.
O bucătărie deschisă, după părerea mea, trebuie integrată în spațiul de locuit în așa fel încât să se topească în peisaj. O bucătărie deschisă trebuie să devină o subunitate a poveștii. Tot ce înseamnă electrocasnice, gresie, faianță, ar trebui să fie învelite în stilul general a casei, bucătăria contopită în spațiul înconjurător, precum soldații camuflati care devin parte din pădurea ce-i înconjoară. Așadar, pentru a distrage ochiul de la elementele inestetice, care amintesc de munca domestică și dezordinea aferentă, m-am folosit de acel colant, dar și de scobirea zonelor de lucru. Blatul și porțiunea de perete dintre corpuri par a fi sculptate dintr-un volum negru (dulapurile) care par să aibă un miez de lemn. Fiind un material des întâlnit în arta populară românească, de la linguri decorative, la porțile sculptate din Maramureș, în cazul de față artificiul servește amenajarea. Se potrivește cu tema, dar coloristic este și ușor de implementat. Cu o varietate de materiale înlocuitoare – faianță, blatul de lucru, parchetul laminat, mi-a fost ușor să găsesc nuanțe similare pentru a nu crea neconcordanțe și pentru a nu obosi ochii, care mereu încearcă să remarce diferențe sau anomalii. Frigiderul este încorporat, la fel și mașina de spălat vase, nici nu le sesizezi când intri în apartament!
Comorile ascunse la Muzeul Țăranului devin obiecte decorative într-un apartament din Capitală
Muzeul Național al Țăranului Român din București are un magazin unde îți poți petrece o zi întreagă căutând comori artizanale! Mormane de textile, brâuri de piele și icoane, covoare și farfurii. Pentru o persoană antrenată de mică la târguri și în talcioc, este reconfortant să reiei o activitate atât de cunoscută, să te plimbi cu degetele peste urmele pensulelor, a lânii, să încerci să descifrezi mesajele fecioarelor care o iarnă întreagă au lucrat la lumina lumânării iile purtate la nunțile de altădată. Cum să nu apreciezi dexteritatea artistului? Sunt adevărate opere de artă și așa ar trebui tratate! Când înrămezi un ștergar, nu mai contează o mică pată, nu mai conteza urma timpului, îi oferi un loc înobilat la capul mesei, la propriu. Nu mă înțelegeți greșit, intenția nu este ca cei care vizionează acest apartament să intre fredonând ”Ciocârlia”. Aerul din acest apartament vine de undeva de pe o uliță din Argeș, duce la Woodstock, până în Clubul CBGB’s și se întoarce la cenaclul lui Păunescu.
În ultimii aproape doi ani, mulți am stat într-o izolare dezolantă. Mesele mari și petrecerile cu cei apropiați au fost mai mult amânate decât onorate. Ca atare, în semn de protest, am ales o masă mare de la IKEA, tocmai cu gândul la seratele cu prietenii sau în familie. Blatul de lemn, lung și lat, nelacuit, păstrează o formă brută, este precum o bancă de lucru dintr-un atelier de tapițerie, un mobilier neașteptat într-un apartament de bloc. În loc să folosesc scaune simple, am ales o banca în gen Chippendale-industrial, neagră și tapițată cu bumbi și nasturi, unde îmi imaginez că s-ar înghesui invitații de dragul apropierii după atâta timp de despărțire.
Valul de farfurii, cu cocoși și flori în diverse dimensiuni, deasupra canapelei de catifea neagră, oferă privitorului o varietate numai bună de examinat. Stilul industrial poate fi minimalist sau nu, dar cu siguranță, coloristic este simplu: gri beton, fierul negru, cărămidă sau lemnul brut. Este suficient să aduci câteva elemente în completare pentru o amenajare reușită, detaliile decorative și paleta bogată provenită din stilul folcloric îmbogățesc prin apariția neașteptată.
Am pomenit despre căutarea mea pe internet pentru a găși produse care se pretau la amenajarea în stil Românesc-Industrial? Am menționat cumva și despre dificultatea de a găsi produse într-un buget adecvat? În blogul PopArt am vorbit despre buget și într-un video pe canalul nostru de YouTube. Oricum, și de data această am întâmpinat dificultăți până am găsit un site numit BonLaVie unde aveau piese de mic mobilier cu panouri sculptate, care suplineau dorința mea de ”românesc”.
Cum faci economii împletind vechiul cu noul: amenajarea în stil Românesc-Industrial
Atenție, aici un mic disclaimer: mobila de PAL nu poate înlocui și nici nu se poate compara cu ceva făcut acum un secol sau ceva contemporan creat de un artist care se straduiește să propage arta românească în zilele noastre. Acest material mult utilizat, accesibil ca preț, este lipsit de patina timpului, de măiestria meșterului, dar uneori este nevoie să trișăm de dragul buzunarului, mai ales dacă ești la început de drum! Poți amesteca veritabilul, prețiosul, cu elemente care au alura de altădată, dar nu și prețul, măcar până când îți revii după achiziționarea casei noi.
De aceea, va recomand să împletiți nou cu vechi, câștigați puțin timp și vă mai reveniți cu economiile. Numai așa ne putem încadra în economia de 14%, provenită din diferența TVA-ului pentru a amenaja tot apartamentul, cu electrocasnicele incluse. Dacă ai noroc și ai o bunică la țară sau o mătușă care îți lasă moștenire o ladă de zestre sau o copaie de lemn, nu le subestima, folosește-te de ele și încorporează-le în apartament. Atenție mare însă la produsele vechi, să nu aduci în casă molii sau carii. Pentru covorul de lână ales de la MȚR am apelat la cineva cu o lada frigorifică și l-am înghețat timp de trei săptămâni pentru a mă asigura că nu vom avea probleme cu moliile. Pentru micul mobilier de lemn poți căuta să-l ”coci” la microunde. Internetul este o resursă fabuloasă pentru a cerceta diverse subiecte!
Dulapul de la intrarea în apartament este din PAL negru și are o adâncime mai mare pentru a găzdui mașina de spălat rufe, rezultând într-un loc mare și suficient de depozitare, fără a afecta senzația de spațiu. Apartamentul beneficiază de open-space și de ferestre pe toată înălțimea și lățimea camerelor. Oglinzile lipite pe fețele ușilor te duc cu gândul la ferestrele fabricilor, cu ochiuri de geam mai mici, industrialul făcându-și astfel apariția în diverse colțuri al apartamentului, strecurandu-se prin elementele artizanale și viceversa.
Dormitorul extrem de luminos beneficiază de un acces către balconul apartamentului, ca și livingul. Sunt studii care demonstrează beneficiile luminii naturale în reglarea somnului, a sistemului hormonal și a stării psihice. Legea cere ca orice locuința nouă să asigure un minim de lumină. La Atria, având distanțe mari între clădiri (până la 100 m) și regimul de înălțime redus, poți remarca razele soarelui care intră în casă. Tetiera patului este din fier negru, minimalist, cu aer industrial. Pe mine mă duce cu gândul la lifturile din clădirile abandonate din Chinatown sau SOHO. Dar imediat deasupra patului este suspendat un corp din plăci de PAL care creează X-uri reminiscente crucilor executate cu silință la cursul de goblen la ora de lucru manual de pe vremea când copiii purtau cravate roșii la gât și în școală se cânta un alt imn. Este un detaliu decorativ pe care-l îndrăgesc, aduce o armonie această combinația simplă dar de efect!
Am vorbit de lemnul brut care joacă rolul punții dintre industrial și stilul folcloric, am vorbit de iile cusute în două culori, de farfuriile de lut și de ștergare, dar nu am pomenit de pereții roșii.
Colegii mei din varii departamente m-au privit cu neîncredere când le-am arătat șablonul de culoare. Selecția făcută se oprise la un roșu închis, curajos, o nuanță extrasă din covorul vechi de lână care urma să fie întins peste parchetul laminat de la Egger, un model de pardoseală din gama comercială de culoare naturală și ușor de asortat, dar finisat cu nuturi pe lungimea lamelelor. Covorul, lucrat manual, similar cu un Kilim, este autentic și deși are multe culori, niciuna nu m-a provocat la fel de tare! „Nu e prea închisă?” Nu știu, dar aștept să-mi spuneți, scriindu-mi la contact@atriaresort.ro după ce-l vizitați!
În perioada următoare, până pe 15 Decembrie 2021 avem și un concurs în derulare. Pentru mai multe detalii dați clic pe această imagine să vă înscrieți și să ne vizitați pentru a participa!
Pentru vizionări sunați la 0751.299.402 sau va puteți înscrie prin formularul din website, aici. Pe curând!
Sursă: www.atriaresort.ro,
Photos: Atria Urban Resort, cottonbro from Pexels, Photo by Jorge Soto Farias from Pexels, Photo by Meruyert Gonullu from Pexels