Apartamente în construcție București: Achiziționarea unei proprietăți off-plan – Avantaje și strategii

Autor:    Publicat: 10.03.23

Apartamente noi in constructie la vanzare in Sectorul 1

Off-Plan sau în stadiu de construcție: cât de eficientă sau curajoasă poate fi investiția într-o astfel de proprietate?

Te gândești la o achiziție nouă? Cumpărarea unui apartament off plan poate fi o opțiune! Ce înseamnă offplan? Un apartament scos la vânzare din stadiul de schiță sau proiect, opțiune la care mulți clienți interesați să achiziționeze o proprietate dar fără să aibă presiunea timpului, o iau în considerare. Atria Urban Resort este un asemenea proiect multi-fazat, pentru că se construiește în etape. În prezent, sunt apartamente finalizate disponibile în cea de a doua fază de construcție unde comunitatea este instalată de un an și alte locuințe în construcție din cea de a treia fază puse la vânzare, acestea din urmă fiind din categoria off plan.

Achizițiile de case în stadiu de proiect prezintă multiple avantaje pe care le le vom prezenta mai jos. În acest articol vei găsi informații importante, despre cumpărarea unui apartament off plan care ți-ar putea fi utile măcar doar și pentru a înțelege cum funcționează procesul unei achiziții off-plan și eficiența sa.

Dezvoltarea unui proiect rezidential cu un masterplan

Ce înseamnă achiziționarea unui apartament off plan sau în stadiu de proiect?

Cumpărarea în stadiu de proiect înseamnă achiziționarea unei proprietăți înainte de finalizarea construcției și, în unele cazuri, chiar înainte de începerea lucrărilor de construcție. Este o achiziție bazată exclusiv pe planuri, ceea ce poate suna riscant, dar există și numeroase avantaje, cele mai importante fiind prețul mai mic sau uneori opțiunile de personalizare. Există și un dezavantaj, dar îl explicăm și pe acela mai jos!

Deși în mod evident nu poți vedea proprietatea finală, majoritatea dezvoltatorilor de încredere îți pot oferi informații complexe. Mulți vor organiza vizionări la casele de prezentare sau apartamentele model, showroom-uri adică, de regulă foarte asemănătoare cu proiectul final, astfel încât să poți simți spațiul într-un mod cât mai apropiat de realitate. Dacă nu există astfel de posibilități, ar trebui să ți se ofere un pachet de imagini generate de computer (randări) și planuri detaliate pentru a avea o înțelegere clară a ceea ce vei cumpăra.

Dar, ca și în cazul tuturor achizițiilor de locuințe, va trebui totuși să îți faci propria cercetare.

Complex Atria Parc PiscinaCum cumpăr când aleg off-plan?

Nu se poate vorbi despre o strategie anume, nefiind un proces mai rigid sau mai complicat decât în cazul achiziției unei locuințe finalizate. Dar pentru ca lucrurile să se deruleze cât mai bine posibil, asigură-te că verifici anumite aspecte.

Explorează dezvoltările adecvate

Cercetează și organizează vizite la dezvoltările din zona dorită. Cere sfatul unui consilier imobiliar dar și al unor consilieri financiari, mai ales dacă ai nevoie de credit pentru această achiziție. Poate că, în funcție de banca aleasă, este necesară obținerea unui acord de principiu care să confirme faptul că furnizorul de credite ipotecare intenționează să-ți acorde împrumutul în relație cu dezvotatorul ales. Odată ce ai luat decizia privind proprietatea, discută oferta. Ți se va cere de obicei să achiți o taxă de rezervare pentru a păstra proprietatea în timp ce vei obține creditul sau un avans care va bloca prețul la momentul semnării de precontract. Avantajul este că la cumpărarea unui apartament off plan prețul din precontract, adică cel cu care ai semnat, nu va evolua în timp, pe când cu siguranță prețul apartamentului va fi mai mare atunci când construcția va fi livrată. Atenție! Taxa de rezervare este de obicei nerambursabilă. Întreabă care sunt condițiile pentru rezilierea precontractului în cazul în care nu va fi aprobat creditul.

Dar până la momentul achiziției, găsește-ți casa perfectă și analizează dacă ți se potrivește o achiziție off plan.

Care sunt avantajele cumpărării unei case off plan?

  1. Personalizare. Uneori când cumperi în stadiul de proiect, vei putea să specifici accesorii și detalii de finisaje, chiar unele modificări și amenajări speciale, astfel încât casa ta să fie exact așa cum îți dorești atunci când te vei muta.
  2. Prețuri avantajoase. Dezvoltatorii pot oferi prețuri mai mici sau reduceri, ori bonusuri locative, precum un loc de parcare inclus sau o boxă, pentru a atrage potențiali cumpărători. Aceasta este ceea ce face ca achiziția în faza de proiect să fie o modalitate viabilă de a achiziționa o proprietate la un cost mai rezonabil. În plus, ca și în cazul oricărei alte achiziții de proprietate, dacă este un proiect mai mic sau un constructor debutant este posibil să și negocieze.
  3. Așteptarea. Cumpărarea unui apartament off plan îți oferă posibilitatea ca între momentul semnării unui precontract și cel al livrării efective să faci economii pentru a-ți planifica viitoarele amenajări sau pentru a economisi mai mulți bani pentru a alege un credit pe termen mai scurt.
  4. Garanții. Casele noi vin de regulă cu diverse garanții care acoperă construcția. La Atria, garanția este de 24 de luni, de exemplu. Iar viciile ascunse sunt acoperite pentru o perioadă de timp de 10 ani conform legilor in vigoare. Accesoriile sau echipamentele vor veni cu garanțiile proprii ale producătorului.
  5. Creștere potențială a valorii. În funcție de momentul în care se află piața,  la momentul la care te muți efectiv, adesea casa ta va valora mult mai mult decât ai plătit. Până primești cheile de la casă, investiția ta crește. Prețul de achiziție a unei proprități off-plan poate fi cu 5% până la 12% mai mic decât a celui de vânzare al unei locuințe gata.

Ca orice alegere, achiziția off-plan are și ea unele dezavantaje cum ar fi:

  1. Personalizare: Deși pare a fi o idee bună, în cele din urmă ar putea fi percepută ca o corvoadă. De ce? Dacă apartamentele nu sunt livrate la cheie, amenajările acestora se vor face pe parcurs, însemnând un deranj pentru cei care s-au mutat deja: zgomotul aferent amenajărilor, traficul din holuri și din lift, praful și molozul inevitabil, termenul nedefinit ale perturbărilor, etc. Eventualele intervenții asupra apartamentelor finisate sunt mai rare, proprietarii fiind mai reticenți să înceapă lucrări de anvergură având în vedere că vor avea de făcut demolări și vor plăti finisajele de două ori.
  2. Așteptare și eventuale întârzieri. În mod evident o locuință în stadiul de proiect trebuie așteptată. Câteva luni, un an, uneori chiar doi (însemnând ciclul standard de la fundație până la recepție pentru a construi blocuri multi-familiale). Așadar, trebuie să te gândești foarte bine cât de mult îți permiți să amâni momentul în care te poți muta în casa nouă. Mai ales dacă apar întârzieri, chiar și cele stipulate în contract, încă de la început.

Apoi, provocările în procesul de construire sunt frecvente. Acest lucru poate aduce un grad de incertitudine, afectând regimul de locuit și ar putea duce la expirarea ofertei de credit ipotecar, dacă sunt depășite termenele din contract.

  1. Realitatea bate filmul. Prezentarea unei case model nu îți poate da 100% senzația exactă a modului în care va fi proprietatea ta finală. Dacă decizia este luată numai în baza vizionării unor randări sau dacă apartamentul model a fost amenajat cu intervenții luxoase, s-ar putea să descoperi că varianta finală, locuința pe care ai cumpărat-o nu seamănă cu fotografiile. De exemplu, este important să verifici expunerea pe punctele cardinale. Lumina din randări poate induce în eroare, iar în realitate, dacă nu ai fost atent la acest detaliu, să fi dezamagit.
  2. Informații prețioase: Ce reputație are dezvoltatorul?

Cel mai bun proiect rezidential Imobiliare.ro

Înainte de a semna contractul unei proprietății în stadiul de proiect, investighează istoricul și reputația dezvoltatorului. Are obiceiul de a livra proiecte cu întârziere? Munca acestuia are un standard înalt sau este renumit pentru deficiențe? Care este raportul calitate-preț? Dacă puteți, vorbiți cu alți rezidenți despre experiențele lor cu dezvoltatorul sau studiați recenziile de pe paginile de socializare sau forumurile online, cercetați și articole din industria imobiliară sau de business si verificați până și sursa informatiilor. Este un proiect rezidențial apreciat? A fost premiat pentru modul în care se dezvoltă și dacă da, de către cine? Verificați dacă sursele informațiilor sunt credibile. Mai mult, interesați-vă dacă dezvoltatorul este pe cont propriu, dacă are banii asigurați din surse sigure sau depinde de avansurile colectate. Este finanțat de o bancă? Dacă da, cu cine lucrează? Băncile au un birou specializat care evaluează gradul de risc prezent și este un bun indicator și pentru tine. Dacă o bancă are încredere în acel dezvoltator, în urma unor rapoarte și a unor analize extrem de restrictive,  acesta este un plus și pentru tine. Prin obținerea finanțării, dezvoltatorul a dovedit seriozitate și credibilitate. În cazul cartierului Atria Urban Resort, prin parteneriatul Cityring Development și EVERGENT Investments, dezvoltatorii nu depind de fonduri venite din avansuri, iar finanțatori sunt bănci precum Garanti BBVA și Banca Transilvania.

Nu uitați nici o secundă că o casă este mai mult decât o achiziție, este o investiție pe termen lung. Merită să depuneți un efort intens dacă veți cumpăra o locuință off plan. Asigurați-vă că cel care vă vinde acest bun este un partener de nădejde.

Ideal este să consultați și un broker imobiliar, care dispune cu siguranță de informații prețioase legate de seriozitatea dezvoltatorului înainte de cumpărarea unui apartament off plan.

Informațiile de mai sus reprezintă doar un ghid orientativ pentru a vă face o idee despre ce implică investiția într-o proprietate construcție nouă, în faza de proiect.

La Atria Urban Resort, îți propunem să devii parte, nu doar a unui proiect, ci a unui concept care fucționează deja pe baza unei tradiții a calității.

Achiziția unei locuințe în stadiul de proiect este posibilă pentru apartamentele noi din Faza a 3-a a proiectului Atria Urban Resort. Cele 350 de apartamente construite în Faza a III-a vor fi un mix de studiouri și apartamente cu 2, 3 și 4 camere, din care unele vor avea grădini proprii. Faza a III-a va fi construită pe o suprafață totală de 22.834 mp, iar durata lucrărilor va fi de 20 de luni. Astfel, în 2023, clădirile aferente Fazei a III-a vor fi ridicate și în curs de finisare/amenajare, respectând standardele folosite și în primele două faze ale proiectului.

Atria Urban Resort este un proiect cu referințe excelente și premii importante în industria imobiliară, care te așteaptă să devii parte a comunității sale.

Dacă nu ne credeți verificați sau, și mai bine, veniți în vizită, să ne cunoașteți!

Urmăriți-ne pe Facebook, Instagram și YouTube

 

Vizionări

Premiile obținute de Atria Resort

premii