Forme geometrice, peisaje montane, elemente decorative clasice, naturale sau chiar opere de arta; toate aceste idei iti vor aduce peretii la viata! Considerat de unii ca fiind un material decorativ demodat, tapetul a fost reinventat de-a lungul timpului si integrat in amenajarile din apartamente rezidentiale sau spatii de birou.
Bine, depinde ce inseamna demodat pentru fiecare. Acesta s-a facut remarcat inca din perioada renascentista, ca o alternativa budget-friendly la tapiseriile folosite de famiile bogate pentru a decora peretii din piatra, a tine caldura departe sau doar ca element decorativ. Primele tipuri de tapet reprezentau diferite scene biblice sau istorice, dar lucrurile s-au schimbat major in timp, in mod evident.
De ce ai alege sa folosesti tapet in amenajari interioare?
Primul din motivele cele mai relevante este rezistenta sa de lunga durata (pana la 15 ani), ceea ce ofera un avantaj direct daca ne gandim la bugetul pe care il avem la dispozitie.
Un alt motiv pentru care sa alegi tapet, este acoperirea imperfectiunilor pe care le au peretii. Pe langa asta, te poti inspira din concepte de design interior care vor schimba complet dinamica unei camere, eliminand complet monotonia. Poti oferi unui spatiu un aspect high-end sau poate vrei doar mai multa lumina. Daca alegi corect materialele, texturile si modelul de tapet, poti face practic orice, dar iti vom spune despre asta in continuarea articolului.
Acum ca te-ai convins ca merita incercat, ce tipuri de tapet ai la dispozitie?
Tapetul de hartie
Tapetul de hartie este realizat din doua straturi: suportul de hartie si stratul imprimat. Acest tip de tapet este foarte variat, disponibil intr-un numar mare de modele si colectii. Este si cel mai accesibil ca pret.
Tapetul din vinil
Tapetul de vinil este compus din hartie si un strat de vinil care vine deasupra hartiei. Este si cel mai des folosit in amenajari, datorita rezistentei sale indelungate. Cu cat e mai gros stratul de vinil, cu atat va creste durabilitatea sa. In general, este folosit in bucatarii sau bai, pentru ca face fata la aburi, dar se poate curata si foarte usor.
Tapetul din material textil
Tapetul din material textil este fabricat din hartie (15-40%) si fibre textile. Optiunile comune in ceea ce priveste alegerea textilelor includ fibre sintetice, matase, stofa sau in. Fiind mai consistent decat tapetul de hartie, proprietatile sale de absorbire face circulatia aerului mai usoara, prevenind astfel apartia mucegaiului pe pereti. Tapetul din fibre textile este recomandat in medii cu vreme capricioasa, rezistand la umiditate sau temperaturi mari.
Tapetul din bambus
Tapetul de bambus este facut de mana, din bambus natural lipit pe hartie. Daca optezi pentru materiale eco-friendly, aceasta este optiunea pe care o cautai! Poate schimba complet dinamica incaperii, iar rezistenta acestuia este uimitoare, insa poate fi mai greu de montat, fiind permanent.
Acum ca stii ce tipuri de tapet ai la dispozitie, cum il alegi in functie de camera?
In camerele mici iti recomandam sa folosesti tapet cu modele de dimensiune redusa sau linii verticale, oferind incaperii iluzia unui spatiu mai mare.
Dormitorul ar trebui sa reprezinte zona ta de confort, fie ca e modern, traditional, rustic, romantic sau salbatic! Personalizeaza-ti dormitorul in asa fel incat sa te poti retrage la sfarsitul unei zile pline, creeaza o atmosfera intima sau scoate in evidenta un element al camerei, cum ar fi patul sau oglinda in fata careia te pregatesti.
Nu neglija acea prima impresie si pastreaza un aspect placut si primitor pe culoarul casei tale, fiind prima incapere in care intra oaspetii. Tapetul poate crea o impresie maxima in schimbul unui efort minim, si ai multe optiuni in aceasta privinta. Liniile verticale, spre exemplu, dau impresia unui spatiu mai mare, dar distrag atentia si de la dezordinea inevitabila a hainelor de strada si a pantofilor adunati pe jos.
Inima casei tale, livingul, ar trebui sa iti scoata in evidenta personalitatea, iar optiunile pot fi nelimitate. Poti alege sa folosesti tapet doar pe unul dintre pereti, iar restul peretilor sa fie doar varuiti. Alegerea unei anume tematici pe care o indragesti poate fi un inceput bun pentru a-ti face o imagine de ansamblu, un tapet fotografic, si restul va veni cu siguranta de la sine.
In bucatarie si baie va trebui sa alegi un tapet rezistent la aburi si la traficul intens din timpul zilei, dar si un material usor de spalat.
Acum ca stii ce tip tapet sa alegi, unde sa il folosesti si ce anume vrei sa scoti in evidenta, cum il montezi?
In primul rand, fii sigur ca ai la dispozitie toate materialele necesare: o scara, adeziv (asigura-te ca e potrivit pentru tipul de tapet folosit), nivela cu bula de aer (sau un instrument care sa asigure nivelarea corecta a tapetului), nelipsita ruleta si creion, spaclu, o perie si o galeata cu apa.
Pasul urmator este sa aplici adezivul pe spatial dorit, aplica tapetul si intinde-l cu o spatula. Prin folosirea spatulei asiguri indepartarea spatiilor cu aer care iti pot aduce probleme, mai ales daca perfectionismul e punctul tau forte. Atat a fost! Usor, nu?
Ah! Inca un lucru: poti folosi resturile de tapet si pentru a amenaja unele obiectele de prin casa. Uite cateva exemple:
Sursa foto: xtdeco.ro, atriaresort.ro & Pexels.com